Mat i Frankrike

Mat
september 21, 2017

Det franska köket anses av många vara det absolut främsta i hela världen. Anledningen till att just Frankrike fått en så stark matkultur kan vara tidigt i historien – redan från medeltiden – fanns en hovkultur där duktiga kockar hade i uppdrag att laga mat åt de förmögna adelsmän och furstar som levde rikt på sina slott. Vid den tiden var det i princip viktigare att det fanns MYCKET mat, samt att den var vacker att titta på. Man färgade till exempel mat i olika klara färger och dekorerade den med bladguld.

Det franska haute cuisine (den högsta kokkonsten) grundades någon gång på 1600-talet av mästerkocken La Varenne, som sägs ha skrivit den allra första kokboken på franska. Under denna tid började man frångå medeltidens tunga, mastiga kött- och pajrätter, och koncentrerade sig istället på lättare mat.

En annan kock som varit mycket betydelsefull för utvecklingen av det franska köket var Escoffier, som verkade i både London och Paris under senare delen av 1800-talet. Han var bland annat den förste som delade upp köket i olika avdelningar där personalen utförde olika sysslor, till exempel kalla rätter, varma rätter, soppor, desserter och såser. På så sätt arbetade flera kockar med en och samma rätt.

Begreppet nouvelle cuisine uppstod på 1960-talet, när flera kockar ville gå emot Escoffiers matlagningsfilosofi och istället förespråkade ett naturligare sätt att laga mat. En av dem var Paul Boucuse, som nu gett namn åt den ytterst prestigefyllda matlagningstävlingen Bocuse d’Or som går av stapeln varje år.

Det nya sättet att tänka kring mat var först och främst att inte krångla till det. Man drog ner på tillagningstiderna, bland annat med hjälp av ångkokning, samt ville använda sig av så färska råvaror som möjligt.

Dessutom ändrade man menyerna, så att antalet rätter minskade kraftigt. Man slutade också med de mustiga och kraftiga marinaderna, samt de tjocka såserna. Istället ville man smaksätta maten med färska örter och kryddor.

Man började också ta in mer och mer modern utrustning och nya kreativa metoder. Bocuse ville att kockarna skulle tänka nytt och utveckla nya smakkombinationer.

Typiska franska maträtter

Mat som är typisk för Frankrike är till exempel baguette, coq au vin, ostar, croissanter, champagne, bouillabaisse.

En typisk fransk frukost kan bestå av croissanter med sylt eller choklad och en kopp kaffe.

culture