Mat i Italien

Mat
september 8, 2017

 

Den italienska matkulturen härstammar ända från romartiden, även om det moderna Italien inte grundades förrän på 1800-talet.

Måltidsordningen i Italien skiljer sig en del åt från andra länder, särskilt den svenska.

Oftast äts tre måltider om dagen: frukost, ofta bara en kaffe eller lite bröd med sylt; lunch, som är dagens huvudmåltid och består av flera rätter; och middag, som är lättare än lunchen, kanske bara soppa eller sallad, såvida det inte är fest.

En traditionell italiensk lunch består som sagt av tre till fyra rätter. Den första är antipasto, som består av kalla eller varma smårätter. Det kan vara skinka, melon, tillagade grönsaker eller carpaccio.

Den andra rätten är primo piatto, eller den första varmrätten. Det vanligaste är någon form av pasta eller gnocchi, men oftast inget kött.

Den tredje rätten är secondo piatto, den andra varmrätten, och består av kött eller fisk med någon typ av grönsak som tillbehör.

Till slut kommer efterrätten som kan vara till exempel ost, frukt eller en liten dessert.

Liksom i många andra länder varierar matkulturen i Italien beroende på vilken region man pratar om. I Italien är det dessutom kanske tydligare än i andra länder, där varje region har sina typiska ingredienser.

För att nämna några exempel är den nordliga regionen Veneto känd för sin risotto; i Lombardiet tillverkar man de kända ostarna taleggio och gran padano, och använder också mycket smör och grädde i matlagningen; i Ligurien används mycket grönsaker, lök, kronärtskocka och kastanjer; och i Toscana är det enkelhet som gäller, i form av bröd, ost, baljväxter, grönsaker och svamp.

Typiska italienska maträtter

Mat som är typiskt för Italien är exempelvis pizza, pasta, bruschetta och carpaccio.

culture