Mat i England

Mat
april 6, 2017

 

Engelsk matkultur sträcker sig ända tillbaka till medeltiden, och de första kokböckerna kom redan på 1600-talet. De vände sig främst till kvinnor och byggde på recept från 1500-talet.

Maträtterna bestod av mycket kött, pajer, tjocka såser, samt inlagda frukter och grönsaker.

Under 1900-talet fick folk det bättre ställt och hade råd med annan typ av mat, samtidigt som influenserna från övriga delar av världen strömmade in, exempelvis halvfabrikat och frukostflingor från USA.

Medan de båda världskrigen pågick ransonerades maten kraftigt i England, och importerade råvaror som frukt, choklad och kaffe var mycket svårt att få tag på. Man fick dryga ut mjöl med exempelvis morot och kaffe med cikoriarot.

Nuförtiden har den engelska maten ett ganska dåligt rykte och anklagas ofta för att vara smaklös och överkokt. Men några klassiker som brukar uppskattas världen över är fish and chips, scones, shepherd’s pie samt en traditionell engelsk frukost med ägg, bacon och rostat bröd.