Mat i Indien

Mat
juli 14, 2017

 

Ett stort land som Indien är naturligtvis svårt att generalisera kring när det gäller mat, men man brukar i alla fall dela upp det i sydindisk, nordindisk och ostindisk mat. I Indien anses matlagning vara en gudomlig konst, och den har också blivit väldigt populär och uppskattad i Europa.

En absolut nödvändig ingrediens i den indiska maten är kryddorna, som ofta är starka, men även söta. Några vanligt förekommande kryddor är: curryblad, currypulver, garam masala, gurkmeja, ingefära, kanel, kardemumma, koriander och saffran.

Bröd, till exempel naan, chapati eller roti, ingår alltid till måltiderna, liksom såser av olika typer. Maten äts ofta med händerna, och den vanligaste kolhydratskällan är ris.

Hela 83% av Indiens befolkning är vegetarianer, främst på grund av religiösa skäl, då hinduer inte äter nötkött och muslimer inte äter griskött.

Kyckling är därför den vanligaste köttråvaran, men lamm och get serveras också.

De vegetariska proteinkällorna utgörs av linser, ärtor och bönor.

Eftersom Indien länge var koloniserat av britterna går det på många ställen att beställa in engelska frukostar eller andra traditionella engelska rätter.

Några indiska maträtter som blivit populära i Europa är tandoorikyckling, vindaloo och olika sorters curry.

culture