Mat i Kina

Mat
juni 11, 2017

 

Den kinesiska maten brukar oftast delas upp i nord- och sydkinesisk mat, som skiljer sig en hel del åt. Den kinamat som serveras på restauranger i Europa är anpassad till den lokala kulturen och är annorlunda från den inhemska kinesiska maten.

Den största stapelvaran i det kinesiska köket är utan tvekan ris, som serveras till i stort sett alla måltider. I princip är det uteslutande det vita riset som serveras. Ris används också till att göra vinäger, vin och öl.

I norra Kina förekommer även mjölbaserade maträtter som nudlar, vårrullar och dumplings.

Proteinkällorna i det kinesiska köket är väldigt varierande, alltifrån nöt- och fläskkött till kyckling, skaldjur och vegetariska alternativ som tofu. Just tofu, som framställs av soja, är mycket populär och varierar i smak och konsistens beroende på region.

Några typiska kinesiska grönsaker är pak Choi, bambuskott, minimajs och shiitakesvamp. Wokning är en snabb typ av stekning som blivit kännetecknande för den kinesiska maten, och det är så grönsakerna oftast tillagas.

Som efterrätt konsumerar kineserna i allmänhet frukt, friterade eller ångkokta bakverk. Måltidsdrycken är risvin eller grönt te, vilket är tätt förknippat med flera ritualer i den kinesiska kulturen.

culture