Mat i Mexiko

Mat
februari 25, 2017

 

Mexikansk mat, även kallad tex mex är kanske främst förknippad med tacos, i synnerhet i Europa.

Ingredienser som anses som stapelvaror i det mexikanska köket är bland annat majs, chili och tomater, men också blomkål, potatis, spenat och olika sorters svamp.

Chilipepparn växer vilt i Mexiko och ger maten dess karaktäristiska smak. All chili är dock inte stark, utan den finns i varierande smaker och styrkor. Redan på 1500-talet var chilifrukten en väsentlig del av matlagningen i det mesopotamiska riket, och idag används den i alla olika typer av såser och salsor.

Så kallad street food är väldigt vanlig i Mexiko, och det innebär helt enkelt mat som man köper på gatan och som är lätt att äta i farten. Det kan vara tacos, quesadillas, eller tortillabröd med olika sorters fyllning.

Idag har den mexikanska matkulturen påverkats mycket av den amerikanska, vilket resulterat i många nya snabbmatsrestauranger och en ökande fetma bland befolkningen. Samtidigt är mexikansk tex mexmat med nachos och tacos numera vardagsmat i Sverige.

culture