Mat i Spanien
Matfebruari 7, 2018
mans
Det spanska köket karakteriseras av enkel, robust mat som man står sig på länge. Precis som inom många andra medelhavskök spelar olivoljan en central roll i det spanska köket, liksom vitlök, fisk och skaldjur, grönsaker och vin. Det spanska köket består av ett flertal maträtter som blivit välkända även utanför Spanien, till stor del tack vare landets stora turistnäring. För vem känner till exempel inte till rätter som paella och gazpacho, eller konceptet tapas?
Det både tapas och paella har gemensamt är att de är rätter som återfinns i olika varianter beroende på var i Spanien man befinner sig. Är man i en stad någonstans längs landets kuster serveras man till exempel sannolikt en skaldjurspaella, och tapas bestående av angulas (ålyngel), pulpo, sepia, calamares (som alla är olika varianter av bläckfisk) eller gambas (jätteräkor), medan man i de inre delarna av landet oftare äter paella mixta (skaldjur blandat med olika typer av kött) eller en paella bestående av endast kyckling, kanin eller andra köttsorter. Exempel på olika tapas som är vanliga där är chorizo, serranoskinka, tostada con tomate och croquetas (potatiskroketter med skinka).
När man är i Spanien ska man inte glömma att även prova på det som bjuds på caféer runt om i landet, det vill säga kaffet och de olika spanska bakverken. En café con leche eller café solo på något av Madrids eller Barcelonas caféer, ackompanjerad av en napolitana eller churros, kan tillfredsställa vilken fikasugen svensk som helst.
Det är dock inte bara själva maten i sig som är karakteristisk för spansk mat, utan även tiderna på vilken man äter maten. För de som är inställda på svensk dygnsrytm kan spanjorernas mat- och sovklocka tyckas helt skruvad, eftersom de sover mitt på dagen (den berömda siestan) och äter middag klockan tio på kvällen. Lunchen är den viktigaste och största måltiden under en spanjors dag. Den äts runt klockan två eller klockan tre på eftermiddagen, och består ofta av förrätt, varmrätt och efterrätt. Därför är det inte konstigt att det spanjorerna känner ett behov av att sova en stund efter lunchen, för att sedan ta tag i arbetet igen när man har hämtat krafter. Om man som svensk besöker Spanien gör man därför bäst i att försöka anpassa sig så snabbt som möjligt till två saker i Spanien: det mesta är stängt mellan klockan två och klockan fem på eftermiddagen, då spanjorerna lunchar och sover siesta; och det är ingen idé att gå ut och äta middag före klockan åtta (helst nio) eftersom middagsserveringen inte öppnar förrän då. I de flesta större spanska städer har restaurangerna visserligen anpassat sitt schema efter turisternas matvanor, men om man vill uppleva det genuina Spanien, och äta samtidigt som infödingarna, ska man gå ut senare än man är van vid.
Något som kan förta glädjen av ens den mest vällagade paellan eller tapasen, oavsett klockslaget man äter den, är dock problem med tänderna – om det gör ont att tugga hjälper det inte att maten man äter är utsökt. Har man tandvärk ska man därför se till att söka upp specialisttandvård om man behöver det innan man reser till Spanien, så att man kan njuta till fullo av allt det som det spanska köket har att erbjuda.