Mat i Ryssland

Mat
februari 4, 2018

Det ryska köket är ganska okänt bland oss svenskar trots att våra kulturer ligger ganska nära varandra. I varje liten stad hittar du asiatiska, grekiska och italienska restauranger men vill du äta rysk mat är det svårare att hitta. Det som de flesta känner till om rysk mat är den ryska kaviaren och borsjtj som är en rödbetssoppa. Deras matkultur består dock av så mycket mer. Den är dessutom mycket varierande och har inslag från flera olika folkgruppers traditioner. En framträdande roll har spannmål, kål och rotfrukter. Eftersom grönsaker har varit svårt att få tag i innehåller inte de ryska traditionella rätterna det. Mat som kommer från de ryska skogarna såsom bär, svamp och viltkött har alltid varit vanligt i det ryska köket. Läs vidare om du vill lära dig mer om rysk kaviar och andra rätter. Du kommer också att få tips på vad du kan servera när du vill bjuda på en äkta rysk middag.

Vad är rysk kaviar?

Har du provat rysk kaviar? Denna dyra delikatess produceras av olika arter av stör. Den mest exklusiva heter beluga och kan kosta runt 120 000 kronor per kilo. När man serverar den använder man sig av skedar i pärlemor som inte påverkar smaken som skedar i metall kan göra. Den kan också serveras i en glas- eller porslinsskål. Ryssarna föredrar att skölja ner kaviaren med rysk vodka men det fungerar lika bra med en god och torr champagne även om en ryss kan tycka att smaken på kaviaren förstörs då. Eftersom stören hotas av utfiske får endast certifierade fiskare fiska den. Intressant är att man nu satsar på rysk kaviar i Sverige genom att odla stör. Eftersom både Ryssland och Iran exporterar stora mängder kaviar kan det även för Sverige bli en exportprodukt samt att det kan skapa fler jobb. Om kaviaren blir mer lättillgänglig och vi kan hitta den till lite bättre pris kan vi äta mer av den och tillgodogöra oss alla nyttiga ämnen som den innehåller. Lysin, serin, magnesium, järn och kalium är några av de nytta ämnena som rysk kaviar innehåller.

En rysk trerätters middag

Ett exempel på en trerätters rysk middag är att börja med blinier som är en typ av ryska plättar. De kan du servera med smetlana och forellrom om du inte har tillgång till rysk kaviar. Istället för smetlana kan du använda gräddfil som påminner lite om smetlana. Till huvudrätt kan du göra borsjtj. Detta är den klassiska ryska soppan som är gjord på rödbetor. Den kan också tillagas med kött om du vill göra den mer mättande. Till efterrätt passar en härlig charlotte russe som är gjord med bitar av rulltårta och hallonmousse. För dig som bor i huvudstaden är det förstås lättare att hitta ryska matvaror. Du som är i Stockholm i annat ärende kan passa på att köpa det du behöver i storstadens delikatessaffärer. Här kan du hitta både smetlana och rysk kaviar. För dig som vill kombinera minigolf Stockholm med god mat går det alldeles utmärkt i Mall of Scandinavia till exempel.

culture