Mat – en del av vår kultur

Mat
oktober 24, 2017

 

Mat är ett ämne som man kan diskutera, beskriva och filosofera kring på massor av sätt. Dels är det något som är livsviktigt för oss människor, bokstavligt talat, men det är också en källa till njutning, nästan en vetenskap eller konstform. Att laga mat kan ses som en avkoppling, en tävlingsform, eller helt enkelt ett nödvändigt ont som måste göras varje dag.

Mat är ofta en del av ett lands eller folks kulturella arv, och innehåller nästan alltid även influenser och inslag från andra kulturer. Trender finns förstås också inom matområdet, och det ändrar sig från år till år, sekel för sekel, vilken mat som anses vara modern, omodern, vardagsmat, festmat, och så vidare.

Den svenska maten

Svensk mat var från början byggd på den sortens råvaror som man kunde producera själv inom landet, det vill säga jordbruksprodukter som gröt, välling, kött, fisk, bröd, potatis och rovor.

Eftersom det länge var svårt att spara färsk mat använde man sig av olika konserveringsmetoder, exempelvis att torka eller salta in maten. Den maten åt man sedan under höst och vinter när man inte kunde skörda eller fiska på samma sätt.

Kött har genom hela Sveriges historia varit en stapelvara i kosthållningen. Främst har det rört sig om griskött som korv, skinka och fläsk, medan nötkött ända fram till 1900-talet var förknippat med en högre levnadsstandard som vanligt folk sällan hade råd med till vardags.

Fågelkött som kyckling och kalkon, som idag känns naturliga att äta, är relativt nytt i den svenska matkulturen och kom in i större mängder under senare delen av 1900-talet.

Fisk av alla slag har givetvis också spelat en viktig roll i de svenska köken. Det märker man till exempel om man tittar på vad som finns på matborden under högtiderna: sill, lax, lutfisk, kaviar, med mera. Strömming, som är en vanlig och billig fisk, har varit en betydelsefull del i den svenska husmanskosten.

Numera är lax och torsk kanske de vanligaste fiskarna att äta till vardags, liksom maträtter som är mer populära hos barnen, som fiskpinnar och fiskbullar.

Några av de allra äldsta svenska rätterna är så kallad mjölmat, det vill säga palt, paltbröd, kroppkakor, blodpudding och pannkakor. Det var billig mat som byggde på mjöl och/eller potatis, ofta med tillbehör i form av lingonsylt eller stekt fläsk. I blodpudding och blodpalt tog man även tillvara på blodet från de slaktade djuren.

Numera är dessa maträtter relativt ovanliga (med undantag för pannkakorna), men är ändå väldigt specifika för den svenska matkulturen.

De största svenska mathögtiderna är utan tvekan julen, påsken och midsommar. Maten som dukas upp då är dessutom ganska lika: sill, potatis, köttbullar, prinskorv, lax och ägg. Många gammalmodiga rätter som har försvunnit från vardagsmaten lever ofta kvar på julbordet och har därför börjat ses som en festligare rätt.

culture