Mat i Japan

Mat
april 25, 2018

När man säger ”japansk mat” tänker många i första hand på sushi, och även om det japanska köket består av så mycket mer än bara sushi, är denna rätt på många sätt ändå representativ för japansk matlagning som helhet. Den består till exempel huvudsakligen av rå fisk (sashimi) och vitt ris (som är basen i nästintill alla japanska måltider), och den serveras omsorgsfullt, på ett sätt som är tilltalande för ögat. Att synintrycket har en viktig roll i japansk matlagning märks även tydligt i de ”lunchlådor” som japanska studenter får med sig till skolan, bento; kreativa föräldrar skapar verkliga konstverk av ris, grönsaker, ägg, friterade räkor (tempura är namnet på friterad mat) och annat som är vanliga ingredienser i en bento.

Förutom ris, grönsaker och rå fisk är grundingredienser i japansk matlagning miso (en slags bönpasta), soja och grönt te. Grönt te dricks ofta till maten eller på egen hand, och är en populär smaksättare i godis och bakverk (i form av matcha). Sojan används framförallt som smaksättare, och andra vanliga sådana är ingefära och wasabi.

En viktig princip inom japansk matlagning är att man lagar mat efter årstiderna, det vill säga att man väljer ingredienser som är i säsong. Det kanske tydligaste exemplet på detta är kaiseki, en traditionell måltid som består av en mängd olika smårätter med grönsaker och fisk, som kompletteras av säsongsprimörer.

Något många svenskar sannolikt skulle förvånas över om de bodde i Japan är hur små köken är, trots den rika och varierade matkulturen. Japanska hus och lägenheter är generellt mycket små, och det medför även små, små kök. Ofta finns endast två plattor och en diskho, med knappt någon plats alls för avlastning eller förberedelse av maten. I just detta fall kan det med andra ord vara en fördel att inte hålla sig helt till japansk tradition när man lagar japansk mat, utan att istället utnyttja till fullo det ”svenska” kök man har hemma, med gott om bänkyta, fyra plattor, ugn och kanske till och med en köksö. Vill man ändå få in lite japansk känsla i köket kan man alltid byta ut detaljer som handdukar och beslag på luckorna till mer asiatiskt inspirerade varianter. Du hittar beslag och handtag i en mängd olika stilar och till alla typer av kök hos Barahandtag, oavsett om det är IKEA, Ballingslöv eller Vedum. När du känner att du får rätt inspiration och rätt känsla i ditt kök är det bara att gå loss på sashimi, sushi, yakiniku, ramen och andra japanska rätter.

Det finns så många olika rätter som är unika för Japan, att det kan vara svårt att veta vad man ska prova om man vistas i Japan under en begränsad tid. Några absoluta måsten (förutom rätter som redan nämnts ovan, som kaiseki och sushi) är ramen (en nudelrätt som serveras i buljong med olika tillbehör – varje region i Japan har sin variant) och nabemono. Nabemono är egentligen inte en rätt, utan ett sätt att äta, där man tillagar rätten vid bordet. Detta är ett populärt sätt att äta på restaurang i Japan, och det kan handla om allt från att man grillar tunna bitar kött till att man har en gryta som kokar i mitten av bordet. Exempel på rätter som tillreds vid bordet är sukiyaki, shabu-shabu, yakiniku och monjayaki. Det bästa är att helt enkelt välja det man tycker ser gott ut – när det gäller japansk mat kommer man sällan att bli besviken.

culture