Mat i Turkiet

juni 13, 2018

Moské i Istanbul

Turkiet brukar ibland kallas en bro mellan öst och väst. Landets största stad, Istanbul, befinner sig där den europeiska kontinenten möter den asiatiska, och där Medelhavet möter Svarta havet. Genom århundradena har en myriad av olika folkslag bott och flyttat in i dagens Turkiet, och de har från världens olika delar tagit med sig skilda mattraditioner. I denna artikel ska vi ta dig igenom några aspekter av den rika turkiska köket. Genom att diskutera enskilda traditioner och rätter hoppas vi kunna ge dig en rättvis bild av det turkiska kökets diversitet.

Som ett resultat av landets geografi finns spår av många matkulturer i det turkiska köket. De turkiska folken invandrade först till Mellanöstern och dagens Turkiet från Centralasien. Från Centralasien tog man med sig yoghurten, vilket idag är bland det viktigaste på ett turkiskt matbord. En traditionell rätt som idag äts i stora delar av Turkiet med ursprung från Centralasien kallas Manti, vilket är små degknyten fyllda med köttfärs, som äts med vitlöksyoghurt. Det toppas vanligt av olja och mynta. med en matkasse får du inspiration till att testa dina egna turkiska rätter!

Lokum, turkiskt godis

Landets södra delar, längs Libanons och Syriens gränser är karaktäriserade av arabiska influenser. Särskilt känd är regionens traditionella köttfärsspett, kallade antingen Adana kebab (med stark chili i), eller Urfa Kebab (utan chili). De äts med yoghurt, sallad och bulgur, en sidorätt bestående av grovkornigt vete. I dessa regioner är det även vanligt att man äter Meze; ett måltid med massor av smårätter.

Börek och Kebab

En av de största inspirationerna i det turkiska köket är mat från Balkan. Balkan var i flera hundra år en Osmansk besittning, och som en konsekvens har matkulturerna starkt influerat varandra. Det kanske mest kända (och omtyckta) arvet från Balkan i Turkiet hittar man i börek. Det finns många former av börek, men vanligtvis fyller man filodeg med fetaost, potatis, köttfärs eller spenat (etc.) och låter det sedan stå i ugnen. Det krispiga bakverk som resulterar brukar uppskattas av de flesta!

Vy i Istanbul

I Sverige är kanske den klassiska kebaben den kändasturkiska rätten. I Turkiet kallas den Döner Kebab (Snurrande kebab) men har egentligen sitt ursprung hos turkiska invandrare i Tyskland. Men den har under de senaste årtiondena blivit populär även i Turkiet, där man idag kan hitta stora variationer av rätten.

Det är ett enormt projekt att utforska alla aspekter av turkisk mat. Den skiljer sig mellan regioner, mellan städer, folkgrupper och mellan familjer. Ett bra sätt att upptäcka turkisk matkultur är genom matfestivaler eller semesterresor. Det turkiska köket erbjuder även ett stort utbud av alternativ till frukosten. Att utforska de olika frukosttraditionerna i landet är ett nästan lika stort projekt som att utforska den vanliga maten. Men vi rekommenderar starkt att du testar så många olika ostar, brödsorter och äggröror (ibland med fetaost, tomat och paprika) du bara kan!

culture