Mat som förknippas med lyx

Mat
juni 18, 2018

Tallrik med skaldjur

Lyxig mat förknippas ofta med restauranger prydda med Michelinstjärnor och fiskaffärens dagsfärska skaldjur. För många är en lyxig måltid synonymt med att unna sig något extra i vardagen, medan andra med tillåtande inkomst inte kan tänka sig att äta något annat än flerstjärnig mat. Ostron vackert upplagda på en isbädd, blinier med löjrom eller en perfekt medium rare-stekt argentinskt köttbit ackompanjerat av ett mustigt Merlot-vin är exempel på lyxiga rätter som får det att vattnas i munnen. Vi svenskar är matintresserade och många väljer att laga en exklusiv trerätters på lördagskvällen när man kan sitta länge och njuta av maten.

Det blir allt populärare att handla närodlat och lokalt, både när det gäller grönsaker och kött. Ofta är prislappen snäppet högre men medvetna konsumenter vet att man också, på detta sätt, får råvaror av högsta kvalitet. Just kvalitén är det som kännetecknar lyxig mat. När det är dags för dejt är maten ett viktigt inslag. elitsinglar är ett tips om du vill dela dina rätter med någon som uppskattar det goda livet har att erbjuda. Att lära känna varandra över en god bit mat är ett avslappnat sätt att umgås på.

Spargris med mynt

Om man vill bjuda in sin dejt på middag i hemmet bör man lägga extra krut på dukningen. En vacker linneduk och levande ljus är ett enkelt sätt att skapa stämning. Duka fram finporslinet eller uppgradera det befintliga med matchande tallrikar. Tänk på att putsa bestick och vinglas och pryd tallriken med en snygg servett så att dejten slipper leta nervöst efter något att torka sig med.

Laga lyxig mat för billig peng

Att äta lyxig mat behöver inte kosta skjortan. Om man har en restriktiv matkassa kan man komma långt med enkla recept som inte går att misslyckas med. Är man ovan i köket är det bättre att prova sig fram med få ingredienser, istället för att spendera pengar på något man ej tidigare provat. En italiensk durumpasta från ett högkvalitativt märke kostar betydligt mer än matkedjans egna budgetmärke men gör inga större hål i plånboken. En god svampsort som bryns med lök och sedan kokas med kalvbuljong och matgrädde blir en välsmakande pastasås.

Pasta och parmesan

Tänk på att man äter med ögonen, med andra ord är upplägget av maten en viktig del av måltiden. Istället för att ösa på med pasta och tillhörande sås kan man bemöda sig med att lägga upp pastan i mitten på tallriken och forma ett hål där pastasåsen kan hällas. Garnera därefter med basilikablad som en sista touch.

Lyxig mat, så som kaviar och kalv, är numera inte särskilt svårt att få tag på i matvarubutiken eller den lokala gourmetaffären. Svenskar vill i allt större utsträckning köpa närproducerad mat och därför är tillverkning av rysk kaviar i Sverige en glad nyhet. Genom att köpa mat som framställts i landet sänks priset något och man gynnar både miljön och mindre företag som vill slå sig in på matmarknaden med sina unika produkter. När det är dags för inköp av nästa måltid kan man med största säkerhet, och med gott samvete, fylla kundkorgen med svensk lyxmat.

culture