Mat som påverkar humöret

Uncategorized
juli 9, 2018

Att aptit och humör hör samman kommer knappast som någon nyhet; alla har väl någon gång i livet antingen tappat matlusten eller blivit extra hungrig på grund av hur de mår mentalt? Olika människor reagerar olika inför mat; för vissa ökar aptiten när man känner sig nere medan andra nästan slutar äta helt. Det finns också beteenden som associeras med nedstämdhet och som man brukar kalla för tröstätande, vilket innebär att man äter för att muntra upp sig själv. En klassisk scen i amerikanska filmer som har med tröstätande att göra, är den hjärtekrossade tjejen som sitter i TV-soffan och tittar på såpoperor och snyftar medan hon äter glass! Ett klassisk exempel på tröstätande!

Tyvärr så fungerar tröstätande inte alltid som man kanske skulle vilja. Äter man mycket för att pigga upp sig snarare än för att man verkligen är hungrig, (särskilt om det sker om kvällarna och nätterna) kan det resultera i ganska snabb viktuppgång, vilket i sin tur kan leda till ytterligare nedstämdhet och sedan vidare tröstätande. En ond cirkel, med andra ord, som kan leda till regelrätt depression om man inte är försiktig. Istället för att äta kan det vara mer uppiggande att köpa sig något fint, som inte kostar många kronor på shopello.se men som samtidigt gör en glad. Men detta är lättare sagt än gjort ibland!

Forskning har visat att det finns en hel del

mat som får en glad, precis som det finns mat som får en ledsen. Låt oss börja med den deprimerande maten för att sedan se hur vi istället kan vända på steken och äta oss gladare.

Mat som deprimerar

Egentligen säger det sig självt, men det finns olika ingredienser som kan få en ledsen människa att känna sig ännu mer orolig eller nere. Socker, till exempel, kan höja blodsockret till sådana nivåer att hjärnan börjar producera ämnen som verkar deprimerande, särskilt på kvinnor. Alkohol kan också ha depressiva effekter då man förvisso kan känna sig lite uppiggad när man börjar dricka men sedan blir uttorkad och dessutom vaknar med en otäck baksmälla om man fått i sig för mycket.

Mat som man blir glad av

Trots att choklad innehåller socker så har många studier visat att det här finns ämnen som verkar stimulerande och uppiggande. Om man äter små mängder varje vecka så produceras samma ämne i hjärnan som man får förhöjda nivåer av när man är kär. Mörk choklad är bäst, och ska innehålla så lite socker som möjligt. Rå kokos kan också stimulera hjärnan på ett liknande vis. Båda dessa ingredienser fungerar på långsiktig nivå och det är därför att rekommendera att konsumera dem regelbundet. Vill man å andra sidan få en snabbare lyckokick, så kan en näva paranötter göra susen.

culture