Välj mer grönt!

Mat
december 9, 2018

Allt fler människor väljer idag att äta mer grönt och idag anses varannan svensk att antingen vara vegetarian eller vegan, vilket ungefär motsvarar 1 av 5 personer av Sveriges befolkning under 30 år. Men varför väljer så många att äta mindre kött och mer grönt? Vad innebär de olika livsstilarna och varför ska man äta mer grönt?

Vad innebär det att vara vegetarian?

Att vara vegetarian innebär kort och gott att man väljer bort all typ av kött från kosten, men att man oftast behåller produkter som kommer från djuren, det vill säga att man exempelvis fortsätter äta mejeriprodukter som ost, mjölk och yoghurt men även ägg och honung. Vissa vegetarianer lutar även mycket åt den veganska livsstilen då man även kanske väljer bort animaliska produkter, framförallt sådant som kan skada djuren, det vill säga; päls, skinn, läder och ull.

Vad innebär det att vara vegan?

Att vara vegan innebär istället att man tar bort all typ av mat som kommer från djuren. Det vill säga, inklusive mejeriprodukter, ägg och honung. Detta är för att man anser att djuret är en egen individ och djuret är den enda som har rätt till sin egen kropp och produktion.

Om en ko får en kalv är det kalven som ska få dricka mjölken och inte människan. Inte heller ska människan ha rätt till att experimentera med djurens utseende och genetik för att skapa mer attraktiva slaktdjur än vad de redan är. Detta är även en åsikt många vegetarianer delar då man är väldigt mån om att värna om djurens rättigheter.

Varför välja vego?

Så varför ska man välja vego? Förutom att det är den enda humana inställningen mot alla slaktdjur har man även med hjälp av studier kunnat komma fram till att äta veganskt är både bra för miljön och klimatet då det kan dra ned på över 70% av alla utsläpp som sker i samband med att frakta olika livsmedelsvaror. Inte en dålig idé om man värnar om att ha kvar en välfungerande planet i några år till.

Förutom att det både är etiskt och miljövänligt att äta vego är det dessutom mycket gott! Många människor som väljer att testa de vegetariska eller veganska alternativen för kött märker knappt någon skillnad och tycker att det smakmässigt är mycket gott. Framförallt alla sötsaker och godis som inte innehåller oaptitlig ingredienser som gelatin.

Testa en gång att låta dina barn få äta gelatinfritt godis från en pinata som du fyllt, under ett kalas eller någon annan festlighet, så kommer ni förstå hur lite man märker skillnaden, då barnen inte kommer lägga märkte till att godiset är förändrat. Dessutom har vegogodis bättre innehåll och smakar godare. En väg in mot vegolivet är genom att vara öppensinnad och våga testa nya smaker. Våga att testa på det du också!

culture