Framtidens matproduktion

mars 7, 2019

En stor utmaning inför framtiden är hur välden ska kunna få tillräckligt mycket mat. Världens befolkning ökar fortfarande och är i nuläget runt sju miljarder, men den kan i framtiden växa till över tio miljarder. Samtidigt behöver utsläppen minska för klimatets skull. Hur löser man de två problemen på samma gång och producerar mer mat men lyckas få ner utsläppen?

I Nederländerna håller man på att försöka lösa utmaningarna med att ge mat till framtidens globala befolkning. I den nederländska staden Naaldwijk ligger något som kallas för Food Valley, en slags centrum för forskning och utveckling vad gäller att odla så mycket mat som möjligt så effektivt som möjligt.

I väldigt stora växthus växer det så det knakar. Här odlas väldigt tomater och man beräknar att det går att odla mellan 75 och 150 kilo tomater i ett högteknologiskt och avancerat växthus på ytan en kvadratmeter. På samma yta på friland på vanlig åkermark kan man odla mellan fem och tio kilo tomater. Det rör sig alltså om cirka 15 gånger fler tomater som man beräknar att man kan odla i växthusen. I växthusen har odlingarna exakt rätt förhållanden och mängd vad beträffar ljus, luftfuktighet, näring och skydd. På ett vanligt fält däremot har ju växterna inte samma skydd från vind, extremt väder och olika typer av skadliga djur.

Förutom betydligt större mängder av grödorna på en viss area så finns det ju även en annan fördel med att odla grönsakerna inomhus. Man slipper risken för missväxt, torka och dåliga skördar. Och det gör i sin tur att man får en mycket större trygghet och mindre risker för svält eller för enskilda år när det blir ovanligt dyra priser på matvaror i hyllorna i de olika matbutikerna runt om i Sverige och i övriga länder i världen.

Nederländerna är även känt för sina ostar och tulpaner medan man i grannlandet Tyskland istället brukar brygga eget öl som dricks ofta och mycket, men extra ofta i oktober och i staden München. Ölet flödar och människorna njuter, men det finns ju en dag imorgon också och bröd och grönsaker är trots allt viktigare än öl. Om tyskarna står för festen får Nederländerna ta ansvar för maten.

Att det är just Nederländerna som är framstående vad gäller utvecklingen av framtidens jordbruk är kanske inte så konstigt. Det relativt lilla och väldigt tätbefolkade landet med sina cirka 16 miljoner invånare (på en yta långt mindre än Sveriges) är ett riktigt platt lågland. Vissa delar av landet ligger till och med på en nivå som ligger under havsytan så risken för översvämningar är ganska stor. Det mesta av ytan är slätter och det finns varken gott om berg eller skog. Nederländernas areal används till hälften för olika typer av odlingar av grönsaker och till jordbruk.

culture