Utrustning i ett kök

Uncategorized
december 6, 2019

Oavsett om man har ett stort eller litet kök är det en hel del saker man behöver ha och de behövs helt enkelt för att man ska kunna laga mat på ett bra och hygieniskt sätt. Men vad är det egentligen man behöver i köket?

Handdukar och grytlappar

En av de allra vanligaste sakerna att ha i ett kök är handdukar och grytlappar. En kock på en restaurang använder inte sällan ett tiotal handdukar varje kväll. Man tar grytor med dem, torkar av bänken, tar bort spill och en hel del annat. I ett kök hemma behöver man inte ha de allra finaste handdukarna. Varför inte ha ett snyggt badlakan med tryck att torka händerna på i köket?

Grytlappar och grytvantar är också bra att ha i köket. De är ofta fodrade med olika material och skyddar händerna från värme när man ska ta ut en varm plåt, lyfta heta grytor eller liknande.

Kastruller och stekpannor

För att kunna laga mat behöver man också en del stekpannor och grytor. För den som inte lagar speciellt avancerad mat klarar man sig ofta med en eller två stekpannor, samt en liten, en stor samt en medelstor gryta. Då kan man steka och koka flera olika ingredienser samtidigt, och eventuellt också göra en sås om man vill ha en sådan.

Knivar med mera

I ett kök hör såklart också knivar hemma. Det behöver man en hel del av. Många gillar att känna hur kniven ligger i handen innan man köper den men det är inte helt enkelt längre. Olika butiker har efter knivattacker med mera fått börja låsa in eller låsa fast knivarna så att man inte kan röra dem.

Det är dock bra att ha både stora och små knivar i köket. En sågtandad kniv behövs till bröd, en liten men vass kniv är bra till frukt och en större kniv är bra till kött, korv och annat.

Andra redskap

Någon stekspade och slevar kan också vara bra att ha i köket. Om man är en person som bakar ofta kan man ganska snabbt märka att man också har användning av olika måttsatser, spatlar, slickepotter med mera. En tång för mat, en skinkgaffel, sil och liknande är också bra att ha.

Glas och tallrikar

En annan sak som är väldigt viktig att ha i köket är glas och tallrikar av olika slag. Muggar och bestick är också viktigt. Både tallrikar och glas finns i olika material och de lämpar sig olika bra till olika saker. Vissa material är tunga, men betydligt mer hållbara än andra. Om man har barn kan det vara en stor fördel att just välja sådana material. Glas och porslin som lätt går sönder kan snabbt vara något man tröttnar på.

culture