Är en växtbaserad kosthållning vår framtid?

Uncategorized
februari 1, 2020

Under de senaste tio åren så har forskning kring vår kost och diet ökat drastiskt och nya dieter rekommenderas dagligen. Vare sig det gäller hjärtproblem, höga kolesterolvärden, blodtryck, osv. så verkar det idag finnas en diet för olika tillstånd och problem. En kosthållning som dock under längre tid forskats kring och rekommenderats är en växtbaserad kosthållning. Redan under 1950-talet så upptäckte forskare att en kost utan djurprodukter inte bara kunde motstå cancerceller och plack i våra vener, utan också jobba emot dessa sjukdomar. Dessa studier och forskningar publicerades för offentligheten men kom i skymundan då de stora företagen inom matindustrin, speciellt i USA, inte uppskattade forskarnas rekommendationer att undvika djurprodukter. Detta i och med att djurprodukter står för den största inkomsten inom matindustrin. Sedan dess har hundratals studier och forskningar världen över kommit fram till samma slutsats; djurprodukter verkar bidra till hjärtproblem och cancer medan en kosthållning som består till mesta del av växter, bönor och frukt förhindrar dessa sjukdomar.

En växtbaserad kosthållning består antingen till mestadels eller endast av mat ifrån frukter, växter, vete, nötter, frön, och böner. Kosthållningen innehåller antingen väldigt lite eller inga djurprodukter som till exempel mjölk, ägg, kött, eller smör. En växtbaserad kosthållning behöver inte vara vegetarisk eller vegansk, då dessa kosthållningar är väldigt strikta med att inte konsumera djurprodukter överhuvudtaget. Denna kosthållning har i tusentals fall världen över visat sig hjälpa människor att förlora vikt, minska kolesterolvärden, minska inflammation, bekämpa cancerceller, och dessutom minska risken för hjärtattack.

Det går idag att finna massvis med alternativ för den som vill anta sig utmaningen att äta mindre kött och djurprodukter. I och med att antalet veganer och vegetarianer ökar drastiskt så har också utbudet av produkter som passar deras mathållning ökat i Sverige. Idag kan vi till exempel hitta veganska hamburgare, ost- och smörprodukter hos de flesta matvarubutikerna. Även inom den nya trenden att beställa hem matkassar så kan man beställa sin egna veganska matkasse. Det finns ett flertal olika matkasseföretag och det kan ibland vara väldigt överväldigande att hitta den som passar en själv bäst. På matkassetopplistan kan man jämföra de olika företagen som erbjuder denna tjänst och hitta det bästa alternativet.

En växtbaserad kosthållning är inte endast förmånlig för oss och vår kropp utan har också stora fördelar när det kommer till jordens klimatförändring. Det finns bevis på att en växtbaserad kosthållning reducerar växthusgasen. I och med att en betydande del av grödorna runt om i världen används för att utfodra boskap snarare än människor, kan en ökning av en växtbaserad kosthållning bidra till att minimera klimatförändringar och biologisk mångfaldsförlust. Stora delar av Amazonas har till exempel förlorats tack vare den otroligt höga efterfrågan efter mark för boskap.

culture