Välja rätt vin till maten

Mat
januari 3, 2022

Det har blivit lite tradition det där med att dricka fina viner till maten. Särskilt om det är middagsbjudning eller lite festligare tillfällen. Men det är kanske inte så många som har kunskap i vilka viner som passar till vilka rätter. Att välja fel vin kan tyvärr förstöra en hel måltid. Här tar vi upp lite huvudregler kring vilka typer av viner som passar till vad.

Röda viner

Typiskt är att röda viner passar till kraftigare rätter med mer smak. En fin Amarone passar utmärkt till en mustig köttgryta, eller kanske till planka med oxfilé. Röda viner kan vara ganska tydliga i smaken och det finns risk att de tar över helt om de serveras till mat med lite mindre smak. I regel passar just rödvin bättre till rätter med nötkött.

Vitt vin

Ett vitt vin passar till det mesta. Det har i regel en fräsch smak som passar både till sallad, fläskkött och fisk. Det vita vinet fungerar också till exempelvis vegetariska rätter av olika slag. Det låter smakerna i maten komma fram, och gömmer dem inte. Det vita vinet känns ofta också lite lättare när man dricker det. Vitt vin finns också som mousserade och lätt kolsyrat.

Rosévin

Ett rosévin är lättsamt att dricka. Ofta dricks det som sällskapsdryck när man sitter och pratar eller har trevligt. Det passar också perfekt till lite snacks eller till en lättare middag. Många dricker mousserande rosévin då det är lite mer uppfriskande. En sak många gillar är att vin av rosétyp är lite sötare än till exempel vitt vin.

Alkoholfritt vin

Alkoholfria viner finns som både rödvin, vitvin och rosé. De finns också som mousserande och icke mousserande. De alkoholfria vinerna är inte helt olika vanliga viner till smaken, men de innehåller ingen eller väldigt lite alkohol. Man får alltså inte någon alkoholsmak. Att dricka ett alkoholfritt vin är helt okej om man sedan vill köra bil efteråt.

Alkoholfria viner passar också bra för gravida, eller för de som varken kan eller vill dricka alkohol av andra anledningar. På så sätt kan man dricka gott till maten utan att behöva få i sig någon alkohol alls.

culture